| W I N O L O G I A | ||
| o w i n o r o ś l i i w i n i e | ||
| strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | ||
| a r t y k u ł y  |  uprawa/terroir SIEDLISKO WINNICY - topografia i mezoklimat Wojciech Bosak | 20-06-2010 
	 
	Znany brytyjski winogrodnik Stephen Skelton w swojej znakomitej książce The Wines of Britain and Ireland pisał kilka lat 
    temu:  
 Te słowa w dużej mierze można odnieść do obecnej kondycji polskiego winiarstwa, gdyż także u nas niejedną winnicę założono w miejscu nie rokującym większych nadziei na sukces. W naszej strefie klimatycznej odpowiednia lokalizacja ma absolutnie kluczowe znaczenie dla powodzenia uprawy winnicy, a źle wybrane miejsce może mieć fatalne skutki, zarówno dla jakości wina, jak i dla opłacalności produkcji. Nawet w najcieplejszych regionach Polski pod winnice nadaje się zaledwie kilka procent powierzchni gruntów w danej gminie, czy miejscowości, a naprawdę dobre lokalizacje, dające szansę uzyskania wysokiej jakości wina stanowią zwykle ułamek procenta! Jeżeli planujemy towarową uprawę winorośli z myślą o produkcji wina na nieco większą skalę, to powinniśmy brać pod uwagę wyłącznie takie miejsca. Siedlisko winnicy, czyli terroir Żaden inny produkt spożywczy nie uwidacznia w takim stopniu, jak wino 
    specyfiki swojego miejsca pochodzenia, dlatego przy wyborze miejsca pod winnicę znacznie 
    uważniej analizuje się warunki lokalizacji, niż w przypadku innych upraw. Warunki 
    uprawy winnego krzewu w danym miejscu oraz możliwość uzyskania odpowiedniej jakości 
    wina określa cały szereg czynników. W pierwszej kolejności są to warunki klimatyczne, 
    ukształtowanie terenu (topografia) oraz gleba i charakter podłoża (Seguin 1986).  Ale na charakter wina może wpływać także wiele innych, z pozoru 
    drobnych niuansów środowiska winnicy i jej otoczenia, jak lokalna flora i fauna, w tym 
    szczególnie mikroflora (dzikie drożdże, grzyby, bakterie) i wszelkie organizmy glebowe, 
    a także sposób zagospodarowania terenu (tarasy, osłonięcie przed wiatrem, melioracja, 
    etc). Tak szeroko pojmowane siedlisko winnicy zwykło się określać francuskim słowem terroir (Matthews 2000, Van Leeuwen et al. 2006).  Te lokalne różnice wpływające na charakter wina dostrzegają nie tylko 
    winiarze, ale również konsumenci. Dlatego w oznaczeniu win wyższej jakości z reguły 
    podaje się region pochodzenia winogron, a nierzadko także konkretną miejscowość lub 
    nawet nazwę pojedynczej parceli. Niektóre europejskie winnice od wieków cieszą się 
    wielką sławą ze względu na wyjątkowe siedlisko, pozwalające uzyskać unikalne w 
    charakterze wina. Takie podejście do kwestii terroir 
    dobrze tłumaczy wypowiedź jednego z francuskich winiarzy: „Nie zależy mi, żeby moje 
    wina uważano za najlepsze na świecie, wystarczy że nikt nie ma wątpliwości skąd one 
    pochodzą.” (Matthews 2000) Znaczenie terroir objawia się szczególnie w chłodniejszych 
    regionach uprawy winorośli, gdzie właśnie owe subtelne różnice bardzo często 
    decydują o możliwości uzyskania dojrzałych i zdrowych winogron. W takich regionach, 
    jak dolina Mozeli, Tokaj czy Burgundia czasem tylko kilkadziesiąt metrów dzieli 
    najlepsze winnice od miejsc, w których w ogóle nie warto sadzić winorośli. W naszym, 
    granicznym dla winorośli klimacie zjawisko to jest jeszcze wyraźniej widoczne 
    (Gladstones 1992, Jackson et al. 1994, Jackson 
    2001). Przy idealnych warunkach pogodowych nawet w nienajlepszej lokalizacji 
    można uzyskać całkiem przyzwoite wino. Ale winnica powinna zapewnić odpowiedni co do 
    ilości i jakości plon winogron także w przeciętnych – i gorszych – rocznikach. I wówczas, 
    w przypadku majowych lub wrześniowych przymrozków, niedoboru słońca, nadmiaru opadów, 
    albo silnych mrozów zimowych objawia się wartość dobrego siedliska (Van Leeuwen et al. 2006). Teoria i praktyka W pełni naukowe badania nad funkcjonowaniem terroir i jego wpływem na jakość i charakter 
    wina rozpoczęto mniej więcej 30 lat temu, co miało związek z gwałtownym rozwojem 
    winiarstwa w tak zwanych krajach Nowego Świata (Gladstones 1992, Wilson 1998, Sokol 
    Blosser 2003, Becker 1984). Współczesna wiedza na ten temat pozwala już w dużym 
    stopniu określić walory stanowiska uprawy jeszcze przed posadzeniem winnicy. Służą 
    temu szczegółowe analizy klimatyczne (zwłaszcza dotyczące mezo- i mikroklimatu) oraz 
    drobiazgowe badania gleby i podłoża, zarówno pod względem fizyko-chemicznym, jak i 
    biologicznym. Obecnie, przy planowaniu większych nasadzeń winnic, szczególnie w krajach 
    Nowego Świata powszechnie już korzysta się z zintegrowanego systemu informacji 
    geograficznej GIS oraz zdjęć satelitarnych (Michel et 
    al. 2002, Jones et al. 2004, Taylor 2004, 
    Tatem 2005) Ale trzeba pamiętać, że na jakość siedliska winnicy mają wpływ 
    setki różnorodnych elementów, które łatwo pominąć nawet przy najbardziej szczegółowych 
    analizach, a które nieraz mogą się ujawnić dopiero po latach uprawy (Seguin 1986, 
    Matthews 2000). Nawet po uzyskaniu jednego, czy dwóch udanych roczników możemy co 
    najwyżej powiedzieć, że lokalizacja jest „obiecująca”. W praktyce wartość terroir można w pełni ocenić dopiero po porównaniu 
    efektów uprawy winnicy i uzyskanego z niej wina z kolejnych 8–10 lat. Tyle bowiem 
    średnio czasu potrzeba, aby w naszym klimacie wystąpiło pełne spektrum zjawisk 
    pogodowych decydujących o powodzeniu uprawy winorośli. Makro-, mezo- i mikroklimat Ogólne cechy klimatyczne i pogodowe (np. średnie temperatury roczne, 
    opady, długość okresu wegetacyjnego, etc.), które charakteryzują większe obszary i 
    jednostki geograficzne o powierzchni wielu kilometrów kwadratowych określa się jako makroklimat. Jednak w granicach tych samych 
    jednostek makroklimatycznych można znaleźć miejsca znakomicie nadające się pod 
    winnice, jak też zupełnie do tego nieprzydatne.  Jednak niekorzystne warunki makroklimatyczne mogą na naszych szerokościach geograficznych stwarzać poważne bariery dla towarowej uprawy winorośli, nawet w bardzo korzystnych lokalizacjach. Znacznym ograniczeniem mogą być niedostateczne warunki termiczne – zwłaszcza zbyt niska suma aktywnych temperatur w okresie wegetacyjnym, a także często powtarzające się okresy chłodów w okresie kwitnienia winorośli – a także bardzo niskie temperatury zimowe (DeGloria et al. 1996, Heinricks 2001, Jackson 2001, Plocher et al. 2001, Myśliwiec 2003). W Polsce tradycyjnie przyjmuje się, że północną granicę towarowej 
    uprawy winorośli wyznacza linia łącząca Gorzów Wielkopolski z Chełmem Lubelskim 
    (Madej 1952, Myśliwiec 2003). Pomijając charakteryzujące się wyjątkowo ciepłym 
    mezoklimatem niewielkie enklawy w dolinach Odry i Wisły, niemal wszystkie większe  uprawy winnic na naszych ziemiach w przeszłości 
    znajdowały się na południe od tej linii (Kwapieniowa 1959, Morawski 1978). Natomiast mikroklimat oznacza 
    warunki panujące w bezpośrednim otoczeniu krzewu winorośli. Mówimy np. o mikroklimacie 
    międzyrzędzi lub nawet mikroklimacie przygruntowej warstwy powietrza, który różni 
    się od mikroklimatu w strefie liści i owoców. O różnicach mikroklimatycznych 
    decydują głównie właściwości termiczne i wilgotność gleby, prędkość i kierunek 
    wiatru, lokalna konfiguracja terenu (np. przeszkody hamujące spływ zimnego powietrza, 
    skarpy tarasów, etc.) oraz bezpośredni dostęp światła słonecznego do powierzchni 
    ziemi i krzewów winorośli. Mikroklimat winnicy w dużej mierze kształtuje sam 
    winogrodnik poprzez sposób uprawy gleby, rozplanowanie nasadzeń, osłonięcie przed 
    wiatrem, itp. (Gladstones 1992, Jackson et al. 
    1993, Jackson 2001, Van Leeuwen et al. 2006). Wysokość nad poziomem morza Wraz ze wzrostem wysokości o każde 100 metrów średnia temperatura 
    obniża się około 0,6ºC, rośnie natomiast ilość opadów i zachmurzenie. W praktyce 
    powoduje to spadek zawartości cukru w soku winogron o około 12–17 g/l oraz wzrost 
    kwasowości o około 1 g/l. Lokalizacje położone bliżej poziomu morza zapewniają więc 
    z reguły lepsze warunki dojrzewania winogron. Problem ten dotyczy przede wszystkim 
    południowej części Polski, gdzie znajduje się stosunkowo dużo obszarów położonych 
    powyżej 300 m n.p.m. Na podstawie dotychczasowych doświadczeń można bowiem założyć, że górna 
    rubież towarowych upraw winorośli w południowej Polsce przebiega na wysokości około 
    300–350 m n.p.m, choć w ostatnich latach winogrona często dojrzewały nawet powyżej 
    400 m n.p.m. Na tych wysokościach jednak, nawet przy dobrym nasłonecznieniu występuje 
    już wyraźnie niższa suma aktywnych temperatur (choćby za sprawą chłodniejszych nocy) 
    a sezon wegetacyjny jest zbyt krótki, aby ryzykować większe nasadzenia winnic (Hess et al. 1979, Obrębska-Starklowa 1977, Wojkowski et al. 2004). Wraz z wysokością rośnie także 
    ilość opadów. Dzięki zjawisku inwersji termicznej i tak zwanej “ciepłej strefie” 
    na zboczu mogą zaistnieć pewne wyjątki od tej zasady. Na wyniesionych ponad otoczenie, 
    dobrze nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru południowych zboczach nawet powyżej 
    400 m n.p.m. można znaleźć miejsca odpowiednie do uprawy winorośli. W miejscach wyżej 
    położonych trzeba się jednak liczyć się z bardziej kapryśną pogodą częstszy 
    deszczem (Gladstones 1992, Hess 1966). Winnice na zboczach Apartes Bacchus amat colles – Bachus kocha otwarte wzgórza. To zdanie pochodzi z 
	II 
    księgi Georgik Wergiliusza i choć zostało napisana ponad dwa tysiące 
    lat temu wciąż jest najlepszą wskazówką dotyczącą wyboru lokalizacji winnicy, 
    szczególnie w chłodniejszych rejonach uprawy. Na północnych szerokościach 
    geograficznych większość upraw winorośli jest położona na zboczach i pagórkach i 
    jedynie w takich lokalizacjach udaje się uzyskać dobrą jakość wina. Reguła ta w 
    pełni odnosi się także do polskich warunków. Zbocza dają przede wszystkim znacznie lepsze, niż teren płaski 
    zabezpieczenie winorośli przed przymrozkami i silnymi mrozami. W czasie spadków 
    temperatury ochłodzone powietrze staje się cięższe i spływa w dół zbocza, a na jego 
    miejsce napływa lżejsze, cieplejsze powietrze z dołu. W ten sposób na pewnej wysokości 
    tworzy się tzw. “ciepła strefa” na zboczu, gdzie w okresie ochłodzenia temperatury 
    są nawet o kilka stopni wyższe, niż w dolnej części zbocza lub na okolicznych równinach 
    (Hess 1966, Molga 1980, Wolf 1997, Michel et al. 
    2002).  
	 Zimne powietrze spływa w dół już przy niewielkim nachyleniu zbocza 
    rzędu 3–4°. Lepszy efekt dają jednak zbocza o większym spadku. Przy nachyleniu 10–12° 
    i różnicy wzniesień około 30 m górna połowa stoku jest o 3 do 5°C cieplejsza, niż 
    terem poniżej. Pozornie jest to niewiele, ale podniesienie temperatury tylko o 2°C 
    oznacza wydłużenie okresu bez przymrozków o około 3 tygodnie! (Molga 1980) Na równinie wyziębione, ciężkie powietrze stagnuje w warstwie 
    przygruntowej, wzmagając przymrozki wiosną i jesienią, a zimą silne mrozy (Gladstones 
    1992). To zjawisko jest szczególnie groźne w zamkniętych kotlinach, wąskich dolinach, 
    na śródleśnych polanach, u podnóża wzgórz i zboczy, gdzie tworzą się tzw. 
    zastoiska mrozowe. W takich miejscach pod żadnym pozorem nie powinno się sadzić 
    winorośli. W naszych warunkach ryzykowna jest także uprawa winnic na terenach 
    całkowicie płaskich i równinnych (Madej 1952, Myśliwiec 2003, Molga 1980). Zjawisko “ciepłej strefy” na zboczu nieraz daje się zaobserwować w 
    miejscach wyniesionych zaledwie 6–8 metrów ponad podstawę zbocza, często jednak 
    przewyższenie takie musi być znacznie większe. W głębokich dolinach górskich warstwa 
    chłodnego powietrza nierzadko zalega do wysokości kilkudziesięciu, a czasem nawet ponad 
    stu metrów ponad dnem doliny (Hess 1966, Wolf 1997).  Granicę zastoiska chłodnego powietrza i „ciepłej strefy” na zboczu 
    można dość łatwo łatwo ustalić obserwując zasięg występowania wiosennych i 
    jesiennych przymrozków (takie obserwacje najlepiej jest przeprowadzić około godziny szóstej 
    rano). Cennym doświadczeniem jest także wieczorny spacer późnym latem lub jesienią, 
    gdy schodząc w dół zbocza na pewnej wysokości odczujemy wyraźne ochłodzenie – 
    poniżej tego miejsca nie powinno się sadzić winorośli. Zasięg zastoiska mrozowego 
    wskazuje również występowanie wieczornych i porannych mgieł (Hess 1966). Orientacja i nachylenie zbocza Paradoksalnie, nawet niezbyt strome i nie zacienione zbocze północne 
    stwarza lepsze warunki do uprawy winorośli, niż teren zupełnie płaski! Pomimo gorszego 
    kąta padania promieni słonecznych i mniejszej ilości ciepła winogrona w takim miejscu 
    lepiej dojrzeją dzięki wydłużeniu okresu bez przymrozków oraz lepszemu drenażowi 
    gleby. Zresztą niektóre renomowane winnice chłodniejszej strefy klimatycznej, jak grand cru Verzenay w Szampanii, czy Pfortenser Klöppelberg 
    w dolinie Soławy są położone częściowo lub w całości właśnie na zboczach północnych 
    (Johnson et al. 2007).  Ale w naszej strefie klimatycznej znacznie korzystniejsze warunki dla 
    winorośli panują oczywiście na zboczach lepiej nasłonecznionych, o wystawie 
    południowej lub zbliżonej i takie lokalizacje powinniśmy w pierwszej kolejności brać 
    pod uwagę. Południowy stok o odpowiednim nachyleniu polepsza warunki termiczne uprawy, 
    szczególnie w krytycznym okresie dojrzewania winogron. W uprawie winorośli na naszych 
    szerokościach geograficznych jest to efekt nie do przecenienia. Południowe zbocze o 
    nachyleniu 15° otrzymuje we wrześniu ponad 20% energii słonecznej więcej w porównaniu 
    z terenem płaskim, a wartość SAT w okresie wegetacyjnym zwiększa się przez to co 
    najmniej o 100–150°C (Becker 1988).  Prawdziwie magiczny efekt dla dojrzewania winogron dają natomiast 
    południowe zbocza o spadku rzędu 30°. W środku lata miejsce takie otrzymuje zaledwie o 
    8% energii słonecznej więcej, niż teren płaski. Natomiast w krytycznym dla dojrzewania 
    winogron okresie po połowie września, gdy winorośl zaczyna odczuwać deficyt ciepła i 
    światła intensywność promieniowania słonecznego jest na takim zboczu większa o 60%, 
    niż na równinie. W zależności od pogody wartość roczna SAT w takiej lokalizacjach 
    może wzrosnąć nawet o 300°C w stosunku do terenu płaskiego! Bardzo korzystne dla winorośli warunki panują również na zboczach 
    południowo-zachodnich, nieco gorsze na południowo-wschodnich. Ich spadek nie powinien 
    przekraczać 15° gdyż przez zbyt długą część dnia pozostawałyby zacienione, 
    zwłaszcza jesienią w okresie dojrzewania winogron. To samo dotyczy zboczy zachodnich i 
    wschodnich, których nachylenie nie powinno przekraczać 7–8°. Obserwacje z regionu 
    Rheingau w środkowej Nadrenii (szerokość geograficzna Krakowa i Tarnowa) pokazują, że 
    przy spadku 20° zbocze zachodnie otrzymuje jesienią o ok. 16% mniej promieniowania 
    słonecznego w porównaniu z terenem płaskim. W tym czasie na podobnie nachylonym zboczu 
    południowo-zachodnim promieniowanie jest średnio o 14% większe, a na zboczu 
    południowym nawet o 35% większe, niż na równinie (Becker 1988).  
 Intensywność promieniopania słonecznego w zależności od nachylenia i orientacji zbocza (teren płaski = 100%) Zbocza zachodnie są u nas znacznie lepsze 
    pod winnice, niż zbocza wschodnie. Są generalnie cieplejsze, gdyż intensywnie 
    oświetlone popołudniowym słońcem gromadzą stosunkowo dużo ciepła przed wieczorem, 
    co częściowo równoważy nocne ochłodzenia, posiadają też lepszy bilans wodny. Zbocza 
    zorientowane na wschód i są przeważnie chłodniejsze i odznaczają się większymi 
    dobowymi wahaniami temperatury, co zwiększa zagrożenie przymrozków, natomiast zimą są 
    bardziej narażone na mroźne wiatry północno-wschodnie ((Jones et al. 2003). Korzystne dla winorośli zbocza o dużym nachyleniu są jednak trudne i 
    kosztowne w uprawie. Pełna mechanizacja prac uprawowych przy pomocy konwencjonalnego 
    sprzętu rolniczego i ogrodniczego jest możliwa na zboczach o spadku nie większym, niż 
    10 do 15°, w zależnie od rodzaju gleby i jej podatności na erozję. Przy użyciu 
    kosztownych specjalistycznych maszyn przeznaczonych do pracy na pochyłościach można 
    prowadzić uprawę na zboczach o nachyleniu do 20–25°. Przy większych spadkach 
    możliwa jest jedynie praca ręczna, z ewentualnym użyciem stacjonarnych wyciągarek 
    linowych. Dodatkowe koszty wiążą się także z koniecznością wykonania prac 
    zabezpieczających strome zbocza przed erozją, jak tarasowanie, budowa murów oporowych, 
    melioracja, itp. Lokalizacje winnic na stromych zboczach mają więc uzasadnienie jedynie wówczas, 
    jeśli planujemy produkcję win wysokiej jakości, szczególnie w oparciu o klasyczne 
    odmiany Vitis vinifera. Planując produkcję 
    surowca na wina średniej klasy należy raczej wybierać miejsca, które umożliwiają 
    pełną mechanizację prac i nie przysparzają wielu dodatkowych kosztów przy zakładaniu 
    i uprawie winnicy. Oświetlenie W Polsce notuje się stosunkowo niskie 
    wartości promieniowania słonecznego w okresie wegetacyjnym, w porównaniu choćby z 
    Węgrami, czy Słowacją (Molga 1980). Dlatego powinniśmy maksymalnie wykorzystać tą 
    ograniczoną dawkę energii słonecznej, która na naszych szerokościach geograficznych 
    dociera do powierzchni ziemi, aby uzyskać jak najlepszą dojrzałość winogron. Dobra 
    winnica powinna być oświetlona przez możliwie dużą część dnia, najlepiej od 
    wschodu do zachodu słońca. Szczególnie efektywne jest słońce popołudniowe i 
    przedwieczorne, gdyż ogrzane pod koniec dnia powietrze i gleba w dużej mierze niweluje 
    wpływ nocnego ochłodzenia (Becker 1988, Gladstones 1992). Przy wyborze lokalizacji 
    należy zwrócić uwagę na wysokie drzewa, zabudowania, wzgórza i inne przeszkody mogące 
    zasłaniać uprawę, szczególnie od strony południowej i zachodniej. Bezpośrednie 
    promieniowanie słoneczne ma szczególnie duże znaczenie dla uzyskania dobrej jakości 
    win czerwonych. Jak pokazują ostatnie badania, zawartość związków polifenolowych w 
    skórkach winogron zależy w bezpośredni 
    sposób od ilości promieni ultrafioletowych padających na owoce (Smart et al. 1991, Kennedy 2002, Steidl et al. 2003) Wiatr Lekki wiatr o prędkości 2–3 m/s zdecydowanie korzystnie oddziałuje na 
    stan zdrowotny krzewów winorośli, przede wszystkim hamuje rozwój chorób grzybowych. 
    Odpowiednie przewietrzenie winnicy wpływa też na dobre owocowanie i dojrzewanie 
    winogron. Natomiast silniejszy wiatr oddziałuje zdecydowanie negatywnie na mikroklimat 
    winnicy. W słoneczne dni powietrze w międzyrzędziach nagrzewa się o kilka stopni w 
    stosunku do temperatury zalegających wyżej warstw powietrza. Silniejszy wiatr bardzo 
    szybko niweczy ten korzystny efekt termiczny i wyrównując temperaturę winnicy z 
    chłodniejszym otoczeniem (Jones et al. 2003, 
    Myśliwiec 2003).  Silne wiatry mogą także powodować problemy z kwitnieniem i 
    zawiązywaniem owoców, a nawet wyłamywać młode latorośle i kwiaty. Istotne jest 
    osłonięcie uprawy przed mroźnymi wiatrami północnymi i wschodnimi w zimie, które zwiększają 
    niebezpieczeństwo przemarzania krzewów. Dlatego należy wybierać pod winnice miejsca 
    stosunkowo zaciszne, szczególnie dobrze zabezpieczone od strony północnej i wschodniej 
    (Jackson 2001, Heinricks 2001, Myśliwiec 2003). Mezoklimat upraw tarasowych W chłodniejszych rejonach uprawy wąskie tarasy na południowym lub 
    południowo-zachodnim stoku tworzą idealne siedlisko dla winorośli. W ten sposób można 
    zużytkować pod winnice nawet bardzo strome zbocza o spadku do 45°. Tarasowa uprawa nie 
    tylko zabezpiecza zbocze przed erozją i ułatwia pracy w winnicy. Skarpy ograniczające 
    tarasy tworzą dodatkową powierzchnię akumulacji energii słonecznej, w ciągu dnia 
    nagrzewają się pod wpływem promieni słonecznych i oddaje ciepło w nocy, a także 
    podczas pochmurnej pogody. Wydatnie poprawia to bilans termiczny uprawy. Pojemność 
    cieplną skarpy zwiększają wydatnie kamienne lub betonowe mury oporowe, które bardzo długo 
    zachowują ciepło (Becker 1988).  Uprawy tarasowe są też lepiej osłonięte przed silnym wiatrem, niż 
    strome zbocza. Stosunkowo płaska powierzchnia tarasu gromadzi więcej wody, niż stok, 
    zachowując przy tym właściwy dla pochyłości terenu dobry drenaż. Daje to bardziej 
    wyrównany reżim wodny gleby i mikroklimat zapewniający lepszy wzrost i dojrzewanie 
    winogron. Tarasy gromadzą w zimie śnieg zwiewany ze zbocza, co dodatkowo zabezpiecza 
    winorośl przed przemarzaniem w czasie silnych mrozów. Grubsza, niż na zboczu warstwa 
    śniegu opóźnia też rozpoczęcie wegetacji na wiosnę i częściowo chroni winorośl 
    przed wiosennymi przymrozkami. Koszty budowy tarasów są bardzo wysokie. Natomiast w wielu rejonach 
    południowej Polski, zwłaszcza na pogórzach i wyżynach lessowych spotyka się wąskie 
    działki pól oddzielone ziemnymi skarpami o znacznej niekiedy wysokości, ukształtowane 
    w trakcie wielu wieków uprawy i konnej orki w poprzek zbocza. Z uwagi na utrudniony dostęp 
    dla ciężkich maszyn rolniczych te tarasowe uprawy dzisiaj często leżą odłogiem. Tym 
    bardziej warto się nimi zainteresować jako potencjalnymi lokalizacjami winnic. Doliny rzeczne Wiele spośród najlepszych winnic umiarkowanego i chłodnego klimatu 
    znajduje się w dolinach dużych rzek: Renu, Mozeli, Loary, Łaby czy Dunaju. Również na 
    naszych ziemiach w przeszłości najwięcej winnic zakładano w dolinach Odry, Wisły, 
    Warty, Pilicy, czy Nidy. Oczywiście dno doliny, jak każde zapadlisko jest narażone na 
    przymrozki. Natomiast górne partie zboczy i terasy wielkich dolin rzecznych, tworzą na 
    naszych szerokościach geograficznych bodajże najlepsze miejsca do uprawy winorośli 
    (Gladstones 1992, Becker 1988, ). Duże, szerokie doliny cieszą się korzystnym mezoklimatem już choćby z 
    tego powodu, że posiadają mniejszą wysokość mad poziomem morza niż okoliczne tereny 
    (Gladstones 1992, Barbeu et al. 1998, Johnson et al. 2007, Sommers 2008). Na przykład dolina górnej 
    Wisły aż po Puławy na wielu odcinkach wcina się 60 do 100 metrów poniżej poziomu 
    otaczających wyżyn. Dzięki temu obniżeniu średnie temperatury są tam wyższe o 
    około 0,5°C, sezon wegetacyjny dłuższy o około 2 tygodnie. Jeszcze wyraźniej jest to 
    widoczne w przypadku dolin większych rzek górskich, jak Dunajec, Raba, Wisłoka, czy górny 
    San, gdzie różnice poziomów w stosunku do okolicznych terenów dochodzą do kilkuset 
    metrów. Do tego dochodzi opisany wcześniej efekt lokalizacji na zboczu (zabezpieczenie 
    przed przymrozkami, „ciepła strefa”) oraz osłonięcie doliny, która jest zwykle 
    lepiej chroniona przed wiatrem, niż otwarte równiny i odosobnione wzgórza. 
 Miejsce zaznaczone na zdjęciu powyżej 
    może być przykładem modelowego wyboru lokalizacji winnicy w dolinie dużej rzeki. 
    Znajdująca się w tym miejscu winnica, dzięki położeniu na górnej krawędzi wysokiej 
    skarpy wiślanej, około 50 metrów ponad poziomem rzeki nie tylko jest dobrze 
    zabezpieczona przed przymrozkami, ale też chroniona przed ekstremalnymi temperaturami zimowymi. Podczas mroźnej zimy 
    2005/2006 w najbliższej okolicy kilkakrotnie zanotowano temperatury poniżej -30°C. 
    Natomiast na samej winnicy, gdzie jest prowadzony stały pomiar temperatury tylko raz 
    odnotowano spadek do -24°C, co praktycznie nie wywołało żadnych strat w uprawie! Taki korzystny efekt nie wystąpi jednak w 
    przypadku niewielkich dolin i wąskich, głęboko wciętych wąwozów, w których gromadzi 
    się stosunkowo wysoka warstwa chłodnego powietrza (Hess 1966, Wolf 1997). 
 Zasięg warstwy inwersyjnej w zależności od kształtu doliny. Wpływ zbiorników wodnych Często podkreśla się korzystny wpływ 
    dużych zbiorników wodnych na położone nad nimi uprawy winorośli. Woda ma znacznie 
    większą pojemność cieplną, niż gleba i zbiorniki wodne, zwłaszcza głębokie 
    wolniej się nagrzewają, ale też dłużej utrzymują ciepło. Szczególnie istotny jest 
    tu efekt niwelujący wahania temperatury, co zmniejsza niebezpieczeństwo przymrozków i 
    bardzo silnych mrozów (Seguin 1986, Gladstones 1992). Na większą skalę zjawisko to 
    jest zauważalne w przypadku rzeczywiście ogromnych mas wody, jak morza, czy Wielkie 
    Jeziora północnoamerykańskie. Nawet największe, głębokie jeziora alpejskie (np. 
    Leman, Garda) w sposób odczuwalny łagodzą wahania temperatur w odległości zaledwie 
    2-3 km wokoło brzegów (Heinricks 2001, Shaw 2005, Whitesell 2005<). W Polsce efekt ten jest widoczny przede wszystkim na wybrzeżu Bałtyku. 
    Poza tym o łagodzącym wpływie mas wody można mówić jedynie w przypadku największych 
    rzek i jezior o głębokości co najmniej kilkunastu metrów, przy czym jest on 
    praktycznie zauważalny w odległości nie większej, niż kilkaset metrów od brzegu. 
    Oddziaływanie zbiorników wodnych jest większe w osłoniętych dolinach, natomiast silne 
    wiatry w znacznym stopniu ten wpływ osłabiają. Zaobserwowano na przykład dość duże 
    zmiany lokalnego mikroklimatu wywołane budową jezior zaporowych w osłoniętych dolinach 
    górskich. W bezpośrednim otoczeniu Jeziora Rożnowskiego okres bez przymrozków wydużył 
    się średnio o 10 dni na wiosnę i aż o 39 dni jesienią! Zauważono tam równieżzłagodzenie 
    minimalnych temperatur zimowych średnio o 2-3°C. Na terenach nieosłoniętych, w 
    związku z przewagą wiatrów zachodnich łagodzący wpływ wody jest zwykle najsilniej 
    odczuwalny na wschód od zbiornika (Lewińska 1969). Natomiast płytkie zbiorniki wodne, 
    zwłaszcza zarośnięte i zabagnione mają wręcz ujemny wpływ na warunki termiczne 
    otoczenia. Ich zdolność akumulacji ciepła jest bowiem znikoma, a znaczna powierzchnia 
    parowania i związane z tym radiacyjne ochłodzenia stwarzają w takich miejscach bardzo 
    duże niebezpieczeństwo przymrozków. Dlatego w sąsiedztwie płytkich jezior, stawów, 
    rozlewisk, bagien i innych terenów podmokłych nie powinno się zakładać winnic (Molga 
    1980). Niektórzy autorzy wskazują także na 
    zjawisko odbijania się promieni słońca od powierzchni wody, co dodatkowo zwiększa 
    ilość promieniowania słonecznego docierającego do winnicy (Johnson et al. 2007, Sommers 2008). Efekt ten jest bardzo 
    słabo zbadany a jego wpływ na dojrzewanie i jakość winogron nie został dotąd w 
    pełni udowodniony . Czego mogą nas nauczyć lokalizacje historycznych winnic? W tradycyjnych regionach winiarskich 
    dokładnie wiadomo, które miejsca najlepiej nadają się pod winnice, a gdzie w ogóle 
    nie warto sadzić winorośli. Wiedzę taką gromadzono przez stulecia metodą prób i błędów 
    – raz posadzoną w danym miejscu winnicę po pewnym czasie odnawiano lub wycinano, w 
    zależności od efektów uprawy. W ciągu wieków obszary upraw winorośli rozszerzały 
    się bądź kurczyły w zależności od koniunktury, ale cały czas służyło to selekcji 
    najlepszych siedlisk. Są to więc bezcenne doświadczenia, z których warto korzystać 
    także przy planowaniu nowych winnic (Unwin 1996, Van Leeuwen et al. 2006). W Polsce ostatnie takie historyczne winnice 
    były opuszczone kilkadziesiąt lat temu, lecz pewną wskazówką przy zakładaniu nowych 
    plantacji mogą być także same miejsca po dawnych uprawach. Taka historyczna lokalizacja 
    może być dowodem dobrego siedliska, jeśli uprawiane tam winnice mają potwierdzone 
    znaczenie gospodarcze, a przy tym przetrwały one przez okres dłuższy, niż 70–80 lat. 
    Podobnego wieku rzadko dożywają winne krzewy w naszym klimacie (Kuleba 2005), jeśli 
    więc winnica istniała przez tak długi okres, to znaczy że kiedyś zdecydowano się na 
    jej odnowienie i posadzono w tym samym miejscu nowe winorośle. A to zwykle świadczy o 
    nienajgorszych efektach uprawy.  Zwodniczą rekomendacją mogą być 
    natomiast pozostałości niewielkich winnic ogrodowych, sadzonych niegdyś przy zamkach, 
    dworach i klasztorach bardziej dla ozdoby i „fanaberii”, niż dla efektu 
    gospodarczego. Takie winnice powstawały często bez należytej troski o wybór siedliska, 
    a o wyborze ich miejsca mogły decydować tak mało merytoryczne względy, jak na 
    przykład... widok z okna (Kwapieniowa 1959). Trzeba także pamietać, że rejonizacja 
    towarowych winnic w dawnych wiekach była bardzo często dyktowana możliwością łatwego 
    zbytu produkcji, a nie tylko ekologicznymi warunkami uprawy (Unwin 1996). Stąd też w 
    średniowieczu brała się znaczna koncentracja winnic wokół dużych i zamożnych miast 
    (nawet tak daleko wysuniętych na północ, jak Toruń, czy Malbork), a także nad 
    spławnymi rzekami (Gubin, rejon Zielonej Góry, Sandomierz). Historyczne winnice najłatwiej jest 
    odnaleźć w rejonie zielonogórskim, gdzie ich szczegółowe lokalizacje są dość 
    dobrze udokumentowane w źródłach i wciąż łatwe do wychwycenia w terenie (Clauß 
    1961, Kres 1966, Kuleba 2005). W innych regionach Polski sprawa nie wygląda już tak 
    prosto. Jeśli nawet źródła historyczne potwierdzają uprawę winnicy w danej 
    miejscowości, to często trudno już wskazać dokładne miejsce w terenie, gdzie się ona 
    znajdowała. To samo dotyczy lokalnych nazw geograficznych w rodzaju Winnica, Winnik, 
    Winna Góra, Winiary, itp. (Kwapieniowa 1959, Morawski 1978). W niewielu miejscach zachowały 
    się wciąż widoczne ślady dawnych winnic w postaci tarasów (okolice Krakowa, 
    Sandomierz), a nawet zdziczałe krzewy winorośli (Pińczów, Janowiec n/Wisłą).  Bibliografia: Barbeau G., Asselin C., Morlat R. (1998), Estimation du potentiel viticole des terroirs en Val 
    de Loire selon un indice de précocité du cycle de la vigne, Bulletin de l’O.I.V., 
    Vol. 71, No. 805–806. Becker N. (1985), Site selection for viticulture in cooler climates 
    using local climatic information, [w:] Proceeding of 1-st International Symposium on 
    Cool Climate Viticulture and Enology, OSU Agricultural Experiment Station technical 
    publication No. 7628, Oregon State University, Cornwallis. Becker N. (1988), Site and climate on development, fruit maturation and 
    harvest quality, [w:] Proceeding of 2-nd International Symposium on Cool Climate 
    Viticulture and Enology, New Zealand Society for Viticulture and Enology, Auckland. Clauss E. (1961),  Das 
    schlesische Weinland, P. Keppler Verlag, Frankfurt am Main. DeGloria S. D., Magarey R. D., Seen R. C. 
    (1997), Vineyard Site Selection in New York State, 
    Cornell University, Ithaca–Geneva. Fanet J. (2004), Great wine terroirs, University of California 
    Press, Berkeley (tyt. oryginału: Les terroirs du 
    vin, Hachette Livre, Paris 2001). Gladstones J. (1992), Viticulture and environment, Winetitles, 
    Adelaide. Heinricks G. (2001), Starting a vineyard in Prince Edward County? A 
    viticultural primer for investors and grovers, Prince Edward County Economic 
    Development Office, Bloomfield. Hess M. (1966), O mezoklimacie wypukłych i wklęsłych form terenowych w Polsce Południowej, Przegląd Geograficzny, t. 11. Hess M., Niedźwiedź T., 
    Obrębska-Starklowa B. (1979), O zróżnicowaniu 
    stosunków termicznych w dorzeczu górnej Wisły, Folia Geographica, Series 
    Geographica-Physica, Vol. XII. Jackson D., Lombard P. (1993), Environmental and management practices affecting grape 
    composition and wine quality – a review, American Journal of Enology and 
    Viticulture, Vol. 44. Jackcson D., Schuster D. (1994), The production of grapes and wines in cool climates, 
    Daphne Brasell Associates, Wellington. Jackson D. (2001), Climate. Monographs in cool climate viticulture – 2, 
    Daphne Brasell Associates, Wellington. Johnson H., Robinson J. (2007), The world atlas of wine, Mitchell Beazley, London. Jones G. V., Hellman E. W. (2003), Site assessment, [w:] Hellman E. W. (red.), Oregon Viticulture, Oregon State University Press, 
    Cornwallis. Jones G. V., Snead N., Nelson P. (2004), Geology 
    and wine 8. Modeling viticultural landscapes: a GIS analysis of the terroir potential in 
    the Umpqua Valley of Oregon. Geosciences Canada, Vol. 31 No. 4. Kennedy J. (2002), Understanding grape berry development, Practical 
    Winery & Vineyard, No. 4 (July/August). Koblet W. (1985), The influence of geographical and topographical factors 
    on the quality of the grape crop, [w:] Proceeding of 1-st International Symposium on 
    Cool Climate Viticulture and Enology, OSU Agricultural Experiment Station technical 
    publication No. 7628, Oregon State University Press, Cornwallis. Kuleba M. (2005), Ampelografia Zielonej Góry, Wydawnictwo Pro 
    Libris, Zielona Góra. Kwapieniowa M. (1959), Początki uprawy winorośli w Polsce, Materiały 
    Archeologiczne, t. I. Lewińska J. (1969), Ocena wpływu sztucznych zbiorników wodnych na reżim 
    termiczny, Folia Geographica, Series Geographica-Physica, Vol. III. Madej S. (1952), Winorośl, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i 
    Leśne, Warszawa. Matthews P. (2000), Real wine. The rediscovery of natural winemaking, Mitchell 
    Beazley, London. Michel S., Königer S., Schab A. (2002), „Terroir” in Franken, Das deutsche Weinmagazin, 
    nr 16/17. Molga M. (1980), Meteorologia rolnicza, Państwowe Wydawnictwo 
    Rolnicze i Leśne, Warszawa. Morawski Z. (1978), Rozwój i upadek winiarstwa w Polsce (XII–XVI wiek), 
    Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, nr 1. Myśliwiec R. (2003), Uprawa winorośli, Państwowe Wydawnictwo 
    Rolnicze i Leśne, Warszawa. Obrębska-Starklowa B. (1977), Typologia i rejonizacja fenologiczno-klimatyczna na 
    przykładzie dorzecza górnej Wisły, Uniwersytet Jagielloński, Rozprawy 
    Habilitacyjne, nr 11. Plocher T., Parke B. (2001), The northern winework. Growing grapes and making wine 
    in cold climates. Northern Winework, North Hugo–Stillwater. Schaller K. (1999)., Influence of 
    different soil tillage systems on uptake of N, P, K, Mg, Ca, and organic N-compounds by 
    grape berries during growth and development of the variety „white Riesling”, Bulletin de l’O.I.V., vol. 72 (1999) nr 823–824. Schaller K., Hoppmann D., Löhnertz O., 
    Hepp R. (2002), Lagenklassifikation, Teil II: Vieles 
    spricht dafür, Das deutsche Weinmagazin, nr 13, 2002. Seguin G. (1986), „Terroirs” and pedology of wine groving, 
    Experientia, t. 42. Shaw A. B. (2005), The Niagara Peninsula viticulture area: a climatic 
    analysis of Canada’s largest wine region, Journal of Wine Research, Vol. 16, No. 2. Skelton S. (2001), The wines of Britain and Ireland, Faber and 
    Faber, London. Skelton S. (2008), UK vineyards guide 2008, Published by the Author, 
    London. Smart R., Robinson M. (1991), Sunlight into wine. A handbook for winegrape canopy 
    management, Winetitles, Adelaide. Sokol Blosser S. (2003), History and 
    character of the Oregon wine industry, [w:] Hellman E. W. (red.), Oregon Viticulture, Oregon State University Press, 
    Cornwallis. Sommers B. J. (2008), The geography of wine, 
    A Plume Book, New York. Steidl R., Renner W. (2003), Moderní příprava červeného vína, Národní 
    Salon Vín, Valtice (tyt. oryginału: Moderne 
    Rotweinbereitung, Österreichischer Agrarverlag, Wien 2001) Tatem A. J. (2005), Global climate 
    matching: satellite imagery as a tool for mapping vineyard suitability, Journal of Wine 
    Research, Vol. 16, No. 1. Taylor J. A. (2004), Precision 
    viticulture and digital terroirs: investigations into the application of information 
    technology in Australian vineyards, Australian Centre for Precision Agriculture, 
    Sidney. Unwin T. (1996), Wine and the vine. An historical geography of 
    viticulture and the wine trade, Routledge, New York. Van Leeuwen C., Seguin G. (2006), The concept of terroir in viticulture, Journal of 
    Wine Research, Vol. 17, No. 1. White R.E. (2003), Soils for fine wines, Oxford University Press, New 
    York. Whitesell K. (2005), The lake effect on the surrounding climate of the 
    Finger Lakes in New York, [w:] 18th Keck Symposium Volume, Keck Geology 
    Consortium, Lancaster. Wilson J. E. (1998), Terroir: the role of geology, climate and culture in 
    the making of French wines, University of California Press, Berkeley. Wojkowski J., Skowyra B. (2004), Termiczne pory roku w południowej części Wyżyny 
    Krakowsko-Częstochowskiej w latach 1991-2000, Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w 
    Krakowie nr 412, Inż. Środowiska, z. 25. Wolf T. K. (1997), Site selection for commercial vineyards, 
    Publication 463–016, Virginia Agriculture Experiment Station, Winchester. 
 
 | ||
| © copyright by winologia.pl 2008-2017 | wszelkie prawa zastrzeżone | strona przeznaczona dla osób pełnoletnich | ||
| strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | ||